uit de koffer

Wat neem je mee als je voor een aantal maanden naar het buitenland gaat? Volgens de voorwaarden van de vliegmaatschappij mag je 20 kilo ruimbagage meenemen, 7 kilo handbagage en verder een laptop, een paraplu, een kleine camera, een wandelstok, een overjas en een reasonable amount of reading material. Mijn koffers bevatten vooral kleding, schoenen, een (spiegelreflex)camera met twee lenzen, wat boeken en een aantal zaken die me helpen me thuis te voelen.

Ik heb overwogen een fiets mee te nemen, maar de kosten die daar voor gevraagd worden staan in geen verhouding tot het beoogde gebruik gedurende de (eerste) zes maanden hier. Een nieuwe fiets voor stadsgebruik, een Martin 107, kost nog geen € 65. Een enkele reis fietsvervoer van Nederland naar Viet Nam kost € 150. Als Lisette ook naar Sai Gon komt, komt er zeker een fiets hier naar toe, waarschijnlijk de reisfiets.

Het voor mij meest bijzondere ding uit mijn koffer is een soort kalendertje. Toen ik een jaar of zes was, was ik behoorlijk geobsedeerd door het kalendertje, toen nog eigendom van mijn opa en oma. Elke keer als ik bij hen op bezoek was werden alle dagen van de maand doorlopen, alle weekdagen bekeken en alle maanden van het jaar omgedraaid.

Bij het overlijden van mijn opa, in 1994, gaf mijn oma mij het kalendertje dat nu op het nachtkastje in mijn hotel staat.

IMG_2807